Kalknagel/Schimmelnagel/Mycosenagel wat is het?

Kalknagels, schimmelnagels, Mycosenagels zijn allemaal aanduidingen voor hetzelfde namelijk een dikke, brokkelige, wit/geel tot zwart verkleurde nagel die maar moeilijk groeit. De term kalknagel zoals het in de volksmond vaak genoemd wordt, heeft helemaal niets met kalk te maken. Het gaat namelijk om een schimmel die zich in één van de lagen van de nagel nesteld. Meestal gebeurt dit op een nagel die een beschadiging heeft opgelopen door stoten maar ook door het schuren in de schoenen. De grote teen en de kleine teen zijn daardoor het meestvoorkomende. Vanuit een klein hoekje begint het meestal te groeien en door het gebruik van onder andere nagellak worden ook de andere nagels aangetast. Schimmelnagels zijn namelijk uiterst besmettelijk!

Schimmel kan goed gedijen in een vochtig en warm klimaat, uw schoenen en voeten (maar ook een badkamer, sauna en zwembad) zijn uitermate geschikte plaatsen waar schimmel goed kan groeien. Dat maakt tevens de behandeling van een schimmelnagel erg lastig en lopen behandelingen van de drogist en huismiddeltjes vaak op een teleurstelling uit. Een schimmelnagel geneest daarom NOOIT vanzelf.

Wat kunt u zelf doen?

Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen door het nemen van een aantal simpele maatregelen:

• Was uw voeten dagelijks, zonder zeep.
• Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
• Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen.
• Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
• Trek elke dag schone sokken aan.
• Draag zoveel mogelijk open schoenen.
• Kies liefst voor schoenen van echt leer.
• Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
• Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.
• Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
• Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

Genezing met medicatie

Schimmels zijn met antischimmel-medicatie (tabletten) goed te genezen. Deze medicatie is echter erg belastend voor de nieren en lever. Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand, zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door een pedicure de beste oplossing.

Behandeling door de pedicure

De verdikte nagels worden grondig dun gefreesd zodat een schimmeldodend middel effectief te werk kan gaan. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. De pedicure-behandeling dient daarom elke 6 weken herhaald te worden. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Naast de eigen verzorging van de voeten dienen ook de schoenen en sokken behandelt te worden. Tijdens het behandeltraject is het gebruik van nagellak en/of gelnagels niet toegestaan. Een schimmel is uiterst besmettelijk (en overdraagbaar). U kunt zich misschien voorstellen dat door het gebruik van nagellak de schimmel verspreidt wordt naar de andere nagels.

Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt niet altijd tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld. Voordat u beslist tot welke behandeling van schimmelnagels u overgaat, is het dus raadzaam advies in te winnen bij uw huisarts en de verschillende voor- en nadelen van beide methodes goed tegen elkaar af te wegen.

Onlangs ben ik mijzelf gaan specialiseren in Sculpture Gel wat ook goed werkt bij Schimmelnagels. Lees hier meer over deze methode.

Nagellak voor mycose nagels

Sinds kort is er een nagellak op de markt voor mycose nagels (schimmelnagels). Het voordeel van deze nagellak is dat het zuurstof doorlatend is en dat u daardoor mooie gelakte nagels kan hebben en tegelijkertijd aan uw mycose (schimmel) kan werken.

Pedicure-Nathalie kan deze nagellak voor u bestellen. De flesjes hebben een inhoud van 5 ml en kosten € 4.49. Vraag naar de mogelijkheden.